Politur Szövetkezet
Magyar  English
 

Kovászos uborka eltevése

Hozzávalók:

  • 1,5 kg közepes nagyságú uborka
  • 20 dkg 1-2 napos kenyér vége
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 liter víz
  • 4 evőkanál só
  • 1 db 5 literes üveg

Készítés:

Az üveget alaposan tisztára mossuk, az aljára beletesszük a megtisztított fokhagymát és a megmosott kaprot. Az uborkákat alaposan megmossuk, egy kis (csak erre használt) kefével átkeféljük. Az uborkák két végét kb. 1 cm-es nagyságban levágjuk, majd egy késsel hosszirányban az uborka végétől kb. 2 cm-re átszúrjuk a másik végétől kb. 2 cm-ig. Ezt kétszer megismételjük. Az uborkákat az üvegbe rakjuk, tetejére ráhelyezzük a kenyérvéget. A vizet a sóval felforraljuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A levet az üvegbe öntjük úgy, hogy a kenyeret ellepje. Ha a kenyér megszívta magát, töltsük utána a levet. Lefedve, meleg helyen 3 napig érleljük. Ezután a kenyeret leszedjük, az uborkát kivesszük a léből, és kisebb üvegekbe, edénybe rakjuk. A levet rászűrjük, és hűtőben tároljuk.

 

10 dkg tápanyagtartalma:

energia: 55 kJ (13 kcal)
fehérje: 0,7 g
zsír: 0,2 g
szénhidrát: 1,9 g


© 2017 Politur Vegyipari Szövetkezet